Vireläiset nuorten SM-kisoissa Tampereella, Olivialle SM-pronssia

29.8.2023

Menneenä viikonloppuna 25.-27.8. nuoret, 19-ja 22-vuotiaat, mittelivät suomenmestaruuksista Tampereella.

Kaipolan Vireen Olivia Asikainen nappasi N19 sarjan pituushypystä pronssia, tuloksella 5,51 (-0,3m/s). Kahdesta kirkkaimmasta mitalista käytiin kovaa taistelua, sillä sekä hopea- että kultamitaliin oikeuttava tulos oli 5,79. Kultaa voitti Tampereen Pyrinnön Vilma Väliharju, jonka toiseksi pisin hyppy kantoi lukemiin 5,76. Oulun Pyrinnön Milja Kurtin toiseksi paras hyppy oli 5,75, joten hänet palkittiin hopealla.

Kisa oli olosuhteiltaan aika haastava, koska se käytiin vastatuuleen, mikä aiheutti hankaluuksia askelmerkin suhteen.

"Omissa hypyissäni oli vastatuulta kovimmillaan yli 3m/s, minkä vuoksi juoksua oli vaikeaa pitää rentona. Suurin osa ponnistuksistani lähti lankun takaa, jopa 20 cm, jolloin menetin mahdollisuudet kirkkaampaan mitaliin", kommentoi Olivia kilpailuaan. Mitaliin hän oli kuitenkin tyytyväinen.

Karsintakilpailussa Olivia sai vain yhden mitatun hypyn, 5,48, ollen karsinnan 6.nneksi paras.

Tessa Moisio urakoi peräti kolme lajia, saavuttaen kaikista finaalipaikat.  Paras sijoitus tuli N22 sarjan 200 metrin juoksusta, jossa hän sijoittui jaetulle neljännelle sijalle yhdessä Leppävaaran Sisun Katja Luukkolan kanssa. Molempien aika oli 24,71, joka olisi ollut Tessan uusi ennätys, mutta juoksussa oli liikaa myötätuulta (+2,9m/s). Mitalisijat eivät jääneet kauas, sillä pronssia sai Joensuun Katajan Milla Pirkkalainen ajalla 24,65, hopeaa Espoon Tapioiden Julia Ihantola ajalla 24,45 ja kultaa Paimion Urheilijoiden Emma Tainio ajalla 24,35.  Tessan taakse jäivät mm monet arvokisa- ja maaotteluedustukset tehneet Raision Kuulan Johanna Kylmänen (6.) ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heidi Salminen (7.). 200metrin alkuerissä Tessa onnistui juoksemaan uuden ennätyksensä 24,80.

Tessa aloitti kisaurakoinnin perjantaina pituushypyn karsinnalla, tullen siinä sijalle 9 tuloksella 5,51. Lauantaina hypätyssä finaalissa hän ponkaisi pisimmän hyppynsä 5,64 kilpailun viimeisellä kierroksella, -1,6m/s vastatuuleen, josta tuli sijoitukseksi kuudes. Viides sija jäi vain 3 sentin ja neljäs sija 4 sentin päähän. Kilpailun voitti ylivoimaisesti Kalevan Kisojen pronssimitalisti Tampereen Pyrinnön Nea Lento , ennätyksellään 6,27 (+0,5m/s). Hopeaa sai Savonlinnan Riennon moniottelija Neea Käyhkö (5,96) ja pronssia Tervolan Terävän Saana Peura (5,86).

Lauantain kisaohjelmassa Tessalla oli myös 100 metrin juoksu. Alkuerissä hän juoksi ajan 12,53, välierissä 12,19 ja loppukilpailussa 12,14. Sijoitukseksi tuli kahdeksas.

Tessa kertoi kisan jälkeen, että oli tosi tyytyväinen 200 metrin ennätykseensä, mutta ei toivonut finaalipaikkaa, koska paikat olivat sunnuntaina väsyneet ja jumissa. "Finaalijuoksu oli kaikesta huolimatta hyvä ja sijoitus positiivinen yllätys."

Seuratoveri Elvi Warwick juoksi N22 sarjan 400 metrin aidoissa viidenneksi ajalla 76,55. Elvillä on ollut viimeiset puolitoista vuotta erilaisia sairasteluja ja vammoja, jotka ovat estäneet täysipainoisen harjoittelun. "Nyt vaivat tuntuvat olevan selätetty ja yksikin kokonaan terve treenivuosi voi nostaa tasoani merkittävästi ensi kesälle", totesi Elvi SM-kisojen jälkeen.

M19 sarjan moukarinheitossa Simo Piirainen sai yhden mitatun tuloksen 50,57, jolla sijoittui 10.nneksi. Tampereen SM-kilpailuissa hän kertoi nautiskelleensa uransa viimeisestä heittokisasta.