Pukinvuoren portaat

Portaiden "syntytarinaa"...

Jämsän Seudun Osuuspankki ilmoitti lokakuussa 2018 lahjoittavansa rahaa yhdistyksille, seuroille ja järjestöille tukeakseen toimintaympäristön hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Se halusi kohdentaa lahjoitukset sellaisiin hankkeisiin, joilla saadaan jotain pysyvää, näkyvää tai muutoin jämsäläisten viihtyvyyttä parantavaa.

Vire teki ehdotuksen kuntoportaiden rakentamiseksi Jämsän keskusta-alueelle tai sen välittömään läheisyyteen, kaikkien asukkaiden vapaasti käytettäviksi. Osuuspankki hyväksyi ehdotuksen ja myönsi idealle 7000€:n lahjoituksen. 

Hyvin pian selvisi, ettei kyseinen lahjoitusraha kuitenkaan riitä kustantamaan riittävän pitkiä portaita. Lisärahoitusta haettiin Vesuri-ryhmä ry:n kautta ja se saatiin Leader-maaseuturahoituksena. Keski-Suomen ELY-keskukselta tuli myönteinen rahoituspäätös 15.11.2019.

Portaiden sijoituspaikaksi seura neuvotteli maanomistajan eli Jämsän kaupungin kanssa Pukinvuoren ja kaupunki myönsi portaille maankäyttö- ja rakentamisluvat.

Kuntoportaiden maansiirto- ja rakennusurakoitsijaksi valittiin Jämsän Metalli&Kuljetus, joka teki maantasaus- ja pohjatyöt alueella maaliskuun lopulla 2020. 

Portaiden rakentaminen alkoi 20.4. Vastaavana kirvesmiehenä toimi Pauli Mykkänen JMK:sta.

Talkoomiehinä häärivät Kaipolan Vireen Jarmo Sanaslahti, Jussi Sinisalo, Jukka Hyppölä, Matti-Pekka Piirainen ja Pasi Marjanen.

24.4. ja 27.4. Vireen talkoolaiset kantoivat porraslankut rinteeseen ja siivosivat risut pois alueen ympäristöstä.

Kaiteet ja penkit rakennettiin 28.4. – 4.5., jonka jälkeen portaat olivat käyttökunnossa.

Portaiden pituudeksi tuli 70m, niillä on korkeutta 32m ja askelmia 158 kpl.  Askeletenemän pituus on alkuosan jyrkällä osuudella 47cm ja ylemmällä loivemmalla osuudella noin 60cm. Askelman korkeus on 17cm.

Portaissa on kolme levähdyspenkkiä, joista ensimmäinen alhaalla lähtötasanteella, toinen reilussa puolessa välissä ja kolmas ylätasanteella.

6.5. kokoontui 10 hengen ryhmä julkistamaan portaiden valmistumisen. Seuramme jäsenistön antamista nimiehdotuksista yleisurheilujaosto valitsi portaille nimeksi Pukinvuoren portaat.

Käyttöön ottamisen merkiksi porrasrahoittajien edustajista Jämsän Seudun Osuuspankin toimistusjohtaja Kyösti Myller leikkasi OP-nauhan poikki, avustajanaan Leader-Vesuri-Ryhmä ry:n hankesihteeri Maarit Polvi-Malkki. Edellisten lisäksi seura osoitti kiitokset ja kumarrukset rakennuspiirusten tekijä rm Ahti Rauhalalle, maanrakennuksesta ja portaiden puurakentamisesta vastanneelle Jämsän Metalli ja Kuljetukselle (edustajinaan tapahtumassa Arttu Kaukonen ja Pauli Mykkänen), Puutavaraliike Ekmanille sekä Jämsän kaupungille.

Vireen nuoret aktiivit Neea Flyktman ja Tessa Moisio esittelivat tapahtumassa porrastreeniliikkeitä.

Portaiden ylä- ja alaosaan pystyttiin infotaulu, jonka suunnittelusta vastasi Raisa Heino yhteistyössä Erja Sanaslahden kanssa.

Portaiden alaosan kaiteeseen kiinnitettiin postilaatikko, johon laitettiin ”Kävijäseuranta”-  ja ”Palautteet” -vihkot ja toiselle puolelle porrastreeniohjeita esittelevä taulu. Info- ja porrastreeniohjetaulut sekä numerokyltit portaisiin (10 numeron välein) hankittiin Jokilaakson Merkinnästä. ”Ei talvikunnossapitoa” -kyltit tulivat Jämsän kaupungilta. Nämä laitettiin portaisiin syyskuussa. Kuntoportaisiin hankittiin ”Kuntoportaat – P-paikka” -opaste Vesitorninkadun risteykseen sekä kolme opaskylttiä.


"Treeniohjeet" -opastaulun kuvaukset, treeniohjeet ja taulun sommittelun teki Erja Sanaslahti heinä- ja elokuussa. Treeniliikkeiden tekijänä oli kuvissa Sini Sanaslahti.

Jotta portaissa pystyisi liikkumaan myös hämärän ja pimeän aikana, portaiden kaiteisiin rakennettiin valot lokakuussa ja ne syttyivät marraskuun alussa.

Viimeisenä viimeistelytyönä naulattiin kaide kuntoportaiden ylätasanteelle 4.11.2021