Olivia Asikainen onnistui hienosti Kalevan Kisoissa

31.7.2023

Lahdessa 27.-30.7. pidetyissä Kalevan Kisoissa Olivia Asikainen debytoi yleisen sarjan SM-kilpailuissa hienosti sijoittumalla naisten pituushyppyfinaalissa 8.nneksi ennätystuloksellaan 5,77 (+1,0m/s).

Lauantaina vesisateessa hypätyssä karsintakilpailussa yksikään hyppääjä ei ylittänyt 6 metriä ja useimmat heistä jäivät todella kauas omista ennätyksistään. Olivia olikin yksi lähimmäksi omaa silloista ulkorataennätystään 5,75 päässyt kilpailija, joka ponkaisi tuloksen 5,69 (+0.3m/s). Siitäpä tuli sijoitukseksi 9., joka vei loppukilpailuun. Sunnuntain loppukilpailu hypättiin aurinkoisessa säässä eivätkä Lahden stadionin usein oikukkaat tuuliolosuhteet päässeet tällä kertaa sotkemaan kilpailua. Pauhaavan kisakatsomon edessä Olivia ponkaisi kolmannella kierroksella tuloksen 5,77, jolla hän lunasti paikan 8 parhaan kisaajan joukossa. Nämä jatkoivat kilpailemista vielä kolmen kierroksen verran, mutta Olivian tulos ei enää parantunut viimeisillä hypyillä.

Olivia kertoi kisan jälkeen olevansa tyytyväinen ja yllättynytkin sijoitukseensa.

"Harmittaa vähän oma tulostaso, sillä vaikka kyseessä oli oma ulkoratojen ennätys, niin olen hypännyt hallissa paremmin (58,82), ja tiedän, että minulla on rahkeita parempaankin".

Olivia kertoi, että sunnuntain kisahypyt menivät ponnistuksen osalta vähän läpi eivätkä näin ollen kohonneet riittävästi. Kisaa edeltäneissä verryttelyhypyissä ponnistavan jalan lonkka venähti, mutta se ei onneksi haitannut kisaamista.

Olivia kuittasi monta kovemmilla ennätyslukemilla olevaa hyppääjää, mm kolminkertaisen SM-mitalisti EsboIF:n Kira Kytölän neljällä sentillä. Olivia on nyt N19 sarjan tämän kesän tilastossa kolmantena. Edellä ovat Oulun Pyrinnön Minja Kurtti (6,20), joka sijoittui Kalevan kisoissa kuudenneksi (6,06) ja Porin YU:n Inkeri Ahokas (5,84), joka jäi Kaleven Kisojen karsinnassa viimeiseksi tuloksella 5,16. Tämän ikäsarjan SM-kilpailut kisataan Tampereella elokuun viimeisenä viikonloppuna ja niistä Olivia lähtee tavoittelemaan mitalisijaa, toiveenaan lähes 6 metrin hypyt.

Naisten pituushyppykilpailussa Lahdessa tehtiin Vire-historiaa hyppyjen osalta, kun karsintakilpailussa oli mukana Vireestä peräti kaksi hyppääjää. Myös Tessa Moisio tavoitteli finaalipaikkaa, mutta jäi tuloksellaan 5,49 sijalle 16. Kolmaskin Vire-hyppääjä Sini Sanaslahti oli ilmoittautunut kilpailuun, mutta edellispäivänä hypätyn kolmiloikkakarsinnan jälkeen ärtynyt akillesjänne tuotti kipua niin paljon, ettei pystynyt osallistumaan kilpailuun. Vesisateessa perjantaina hypätyssä kolmiloikkakarsinnassa Sinin kaikki ponnistukset menivät yliastutuiksi, joten kolmiloikan osalta kisat päättyivät karsintaan.

Kalevan Kisojen toinen ensikertalainen Tessa Moisio oli perjantaina mukana naisten 100 metrin alkuerissä, sijoittumalla omassa erässään kuudenneksi ja kokonaiskilpailussa 20.nneksi ajallaan 12,33. Hyvänä lähtijänä tunnettu Tessa reagoi kilpakumppaneisiinsa nähden hitaasti lähtölaukaukseen, mikä omalta osaltaan vaikutti lopputulokseen.