TJIG kisat yleisurheilun juhlaa Tampereella

13.3.2023

Viime viikonloppuna kisattiin Suomen suurimmat yleisurheilun juniorisarjojen hallikisat Tampereella. Tänä vuonna mukaan Pirkkahalliin tulikin lähes 1500 nuorta yleisurheilijaa vanhempineen, valmentajineen ja kannustusjoukkoineen. Yleisurheilun ystävät pääsivät tekemään kisailun ohessa myös kunniakujaa aitajuoksun Euroopan mestari Reetta Hurskeelle ja monen nuoren urheilijan esikuva junioreiden seitsenottelun maailmanmestari Saga Vanninen oli jakamassa palkintoja kisaajille.

15-sarjassa kisannut Kaipolan Vireen Nelli Flyktman lähti mukaan parin viikon takaisesta revähdyksestä huolimatta. Viikon tauon ja parin lajitreenin jälkeen Nelli panosti kaiken pituuteen. Ensimmäinen hyppy olikin huikea, mutta valitettavasti yliastuttu, toiseen hyppyyn pituutta tuli enää 5,39, joka riitti tällä kertaa hopeaan. Yli 60 kisaajan joukosta voiton vei Lahden Ahkeran Hilla Tuominen tuloksella 5,46, pronssia saavutti järjestävän seuran Tampereen Pyrinnön Neea Keso ennätyksellään 5,34.

60m juoksussa Nelli pääsi alkueristä hienosti loppukilpailuun, loppukilpailu juostiin teknisten ongelmien takia kahdesti, joka oli kuitenkin hieman liikaa kipeälle jalalle ja lopputulokseksi tuli 7.sija ajalla 8,10. Voiton vei Kuivasjärven Auran Emma Juntunen huikealla ajalla 7,77.

Sunnuntaina juostiin 15-vuotiaiden 60m aidat, pieni lepo oli tehnyt hyvää ja Nellin juoksu sujuikin hienosti viimeiselle aidalle asti, mutta osuma viimeiseen aitaan kaatoi aidan ja lähestulkoon juoksijankin ja tärkeitä kymmenesosia tuhlautui. Tuloksena komea kuhmu ja neljäs sija ajalla 9,28, voiton nappasi Porin Yleisurheilun Vilma Koski kauden kärkituloksella 8,92.

T14-sarjassa mukana oli viikonlopun kisahuumassa myös kolmen lajin voimin Vireen Iida Tamminen. Iidan ensimmäinen laji seiväs kilpailtiin myöhään lauantai-iltana. Kilpailijoita oli mukana vaativassa lajissa ilahduttavasti 31. Kisa oli hankala vieraassa hallissa ja tällä kertaa Iidan paras hyppy jäi aloituskorkeuteen 2,46 ja sijoitus 6. Kisan voitti Taika Kuusela Tammelan Ryske tuloksella 3,10.

Lauantain uutena haasteena Iidalla oli 300 metrin happojuoksu. Iida juoksi hienosti oman erän toiseksi aikaan 46,77. Sijoitus koko kisassa oli 22. Kisan voittaja oli Saksan Maila Rouki Budack ajalla 43,58. Hallikauden viimeisenä lajina Iidalla oli keihäänheitto. Kisatulos 22,75 ja T14-sarjan 12.sija. Kisan voittotulos oli 44.29, jonka heitti Kuopion Reippaan Nea Puurunen.

Julia Talvinen kisasi T13 60m juoksussa ja pituudessa tehden ennätyksensä kummassakin lajissa. Juoksussa alkueriä oli kokonaista 12 ja kymmenennessä erässä kisaava Julia tuli erässään toiseksi kellon pysähtyessä aikaan 9,24, sijoitus kokonaiskilpailun 49. Voitto meni Turun Urheiluliiton Alisa Launoselle ajalla 8,13. Alisa teki pituudessa myös huikean Suomen ennätyksen 5,67. Julia ylitti pituudessa ensimmäistä kertaa hallissa 4 metrin rajan ja uudeksi ennätykseksi kirjattiin nyt 4,01, sijoitus kisan 36.

Myös 12-vuotiassa tytöissä Emilia Salonen oli valinnut lajeikseen 60m ja pituuden. Juoksu kulki kepeästi aikaan 9,16, sijoituksi tuli 20. sija. Voiton vei Tampereen Pyrinnön Pinja Luontila kauden kärkiajalla 8,41. Pituudessa Emilia leiskautti heti eka hypyllään uuden ennätystuloksensa 4,37 ja tämä riittikin kisassa hienosti sijalle 4 yli 80 innokkaan kisaajan joukossa. Emilian tulos on myös 12-vuotiaiden uusi halliseuraennätys! Taika Huttunen Kenttäurheilijat -58 nappasi kultaisen mitalin pituudesta tuloksella 4,66.

Hallikisakausi päättynee maaliskuussa ja kisat siirtyvät ulos toukokuussa. Kaipolan Vire järjestää jo toukokuun 10. päivä koululaisten Hese Kisat Paunussa ja useampia muitakin kilpailuja kesä-heinäkuun vaihteen Kestävyysjuoksu- ja kilpakävelykarnevaalien lisäksi.